Yhdistyksen esittely

Yleistä

Yhdistys on perustettu vuonna 1993 tavoitteenaan säilyttää ja ylläpitää vanhaa rautatiekalustoa sekä siihen liittyvää tietotaitoa. Liikennöimme museojunia eri puolilla Suomea. Yhdistys omistaa Haapamäen veturitallin, vanhan rautatieläisten lepohuonerakennuksen sekä läheisen rautateiden vahtituvan. Yhdistyksen toiminta perustuu talkootyöhon.

Kalusto

Yhdistyksellämme on Suomen suurin ja monipuolisin kokoelma vanhaa rautatiekalustoa eri vuosikymmeniltä höyryvetureista dieselvetureihin sekä puukorisista matkustajavaunuista sinisiin teräskorisiin matkustajavaunuihin. Lisäksi kalustoomme kuuluu useita Dm7 -moottorivaunuja eli Lättähattuja. Liikennöimme museojunia eri puolilla Suomea ja kalustoamme näkyy monissa elokuvissa kuten Marian paratiisi, Kaksipäisen kotkan varjossa ja Hymyilevä mies

Museovarikko

Yhdistyksen museovarikko ja majoituskäytössä oleva lepohuone sijaitsevat kävelymatkan päässä Haapamäen rautatieasemalta osoitteessa Asematie 35. Majoitustiloista löytyy useita majoitushuoneita, suihku, WC, keittiö sekä sauna.

Talkoot

Talkootoiminta tapahtuu pääasiassa Haapamäellä veturitalleilla. Myös museoajoille tarvitaan talkoolaisia huolehtimaan mm. kalustosta, lipunmyynnistä, kahvilasta sekä junaturvallisuudesta. Veturitallille ja talkoisiin voi tulla, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin osallistunut toimintaan. Kaikki uudet talkoolaiset perehdytetään huolellisesti toimintaan. Veturitalleilla järjestetään vuosittain useita ohjattuja talkootapahtumia ja muulloinkin paikalla on usein väkeä, etenkin viikonloppuisin. Kannattaa olla etukäteen yhteydessä yhdistykseen ja varmistaa, onko juuri silloin joku paikalla kun olisit tulossa paikalle. Talkoiden yhteydessä on myös mukavaa yhdessäoloa.

Tapahtumat

Museojuna-ajot ovat yhdistyksen näkyvintä toimintaa. Lisäksi olemme olleet mukana mm. Rautatiemuseopäivillä Hyvinkäällä elokuussa ja Pro Haapamäki -tapahtumassa heinäkuussa

Tervetuloa mukaan toimintaan

Yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita kaikki museorautateistä ja rautateistä yleensäkin kiinnostuneet. Aiempaa tietoa tai osaamista ei tarvita. Toiminnassa on mahdollisuus joko hyödyntää tai kehittää esimerkiksi esihenkilötaitoja, ryhmätyötaitoja, tekniikan osaamista sekä asiakaspalvelutaitoja. Tervetuloa mukaan tutustumaan.